nalazite se na hajdeda.org.rs / AKTIVNOSTI / bukvar tolerancije / bt za decu

AKTIVNOSTI


   aktuelno
realizovani projekti


aktuelno
realizovani projekti

aktuelno
trenerski tim
ponuda centra za treninge
realizovani treninzi

 aktuelno
realizovani projekti

aktuelno
realizovani projekti
korisna literatura

BT za decu
edukacija nastavnika
BT za mlade
ostale aktivnosti


članci
publikacije
kampanje
animirani serijal
izvestaji
promotivni materijal

 
 
bukvar tolerancije za decu
 
Program neformalnog mirovnog obrazovanja za decu od 10 do 12 godina

Kao rezultat višegodišnjeg radioničarskog rada sa decom iz beogradskih škola i decom koja dolaze u Romski centar "8.april" u naselju Mali Mokri Lug, razvili smo program psiholoških i edukativnih radionica koji ima za cilj sticanje osnovnih znanja i iskustava iz oblasti tolerancije na različitosti, kao i podsticanje saradnje i međusobnog uvažavanja unutar odeljenja.

ZAŠTO BAŠ U ŠKOLI ?
Naše prethodno iskustvo u radu u školama (gde su deca prirodno "izmešana"), pokazalo je da je to najefikasniji milje za rad na razvoju tolerancije i smanjenju socijalne distance prema članovima bilo koje manjinske, marginalizovane grupe (deca koja pripadaju grupi izbeglih i interno raseljenih lica, romska deca ili deca koja se na bilo koji način razlikuju od svojih vršnjaka).

U heterogenim grupama, kao što su školski razredi, postaju vidljivije razlike koje često postaju povod podeljenosti i odbacivanja. Međutim, u činjenici da u odeljenju postoje deca različitog socijalnog, etničkog... porekla, ne uočava se mogučnost da te razlike mogu biti dragocene i da njihovo mudro "korišćenje" u svrhu saradnje i međusobnog upotpunjavanja, može voditi opštoj dobrobiti.
Iz tog razloga, logičan nastavak našeg rada sa decom i mladima u Roma Community Centru "8.April" bio je izlazak iz prostorija Centra i rad u njegovom neposrednom okruženju (u školi).

O SAMOM PROGRAMU
"Bukvar tolerancije" je program od 12 radionica posebno kreiranih da pomognu deci u traganju za odgovorima na sledeće teme: sličnosti i razlike, stereotipi i predrasude, diskriminacija, nasilje i nenasilje, tolerancija, saradnja.

Ovaj program je do sada prošlo preko 2000 dece u školama širom Srbije i Vojvodine, a za njegovu primenu je osposobljeno preko 200 prosvetnih radnika i stručnih saradnika.

Od 2005. godine, ovaj obrazovni paket je obogaćen i animiranim serijalom "Uaaa nepravda!", koji se sastoji od 5 epizoda (šesta ima funkciju da najavi ceo serijal) i one se bave temama koje su upravo sadržaj programa "Bukvar tolerancije". Kreiran je i priručnik za primenu radionica zasnovanih na animiranom serijalu.

Deca su rekla:

Predrasude su kada mi kažu da sam mali za košarku.

Predrasude su kada za pipadnike neke grupe kažemo:"Ma da, svi su oni isti!", a pritom ga uopšte ne poznajemo.

Diskriminacija je kada nekoga izdvajamo iz društva zbog boje očiju, odeće, uzrasta, ocena...
Obično onaj ko je drugačiji dobija batine, ali to nije u redu, uopšte.

Nasilje je ugrožavanje duševne imovine.

Vrednost je drugarstvo, dobrota i iskrenost... a najvažnija vrednost je poverljivost.

Više volim da radim sa nekim nego sam, jer... idemo u paru, smejemo se, pričamo viceve i to... Zabavnije je sa nekim.

A rekla su i ovo:


Kada je neko nasilan prema meni, ja se pobijem, jer ovo je Srbija.

Mislite o tome!